Scroll Top

Tulpenvelden Fotograferen – Kan dat ook anders?

Zo rond deze tijd staan de tulpen prachtig in bloei, op de ene locatie wat eerder dan de andere locatie (dit jaar vrij laat vanwege de strenge winter), afhankelijk van hoe beschut de tulpen staan. Ze vormen een schitterend schouwspel van felle kleuren in de oer-Hollandse polder.

Waar?

Op een aantal plekken zijn bollenroutes uitgezet waarop je de bollenvelden die op dat moment in bloei staan kunt bewonderen. Vanzelfsprekend in de omgeving van Lisse en Hillegom, maar ook Noord- kent vele velden en er is zelfs een speciale tulpenroute uitgezet in Noordoostpolder.

Op een aantal plekken mag je ook bij het veld kijken, zo kun je heel dicht bij de bloemen komen of er soms zelfs tussendoor lopen. Probeer dat dan wel met respect voor de boer te doen, zijn inkomsten komen voort uit de oogst. Ik probeer zelf toch altijd wel aan de rand van het veld te blijven, door één stap van het pad te doen kun je er toch laten uitzien of je in het veld zelf zit zonder dat de bloemen beschadigd raken.

De bollenvelden

De bollenvelden zijn een aanleiding voor veel toeristen om naar Nederland te komen, maar ook voor Nederlanders is het een interessant en kleurrijk onderwerp. Een schitterend schouwspel van felle kleuren in de oer-Hollandse polder.

Het mooie van bollenvelden is dat er grote groepen bloemen van dezelfde kleur in grote vlakken te zien zijn. Dit biedt veel mogelijkheden qua compositie om te werken met veel kleur, maar ook contrasten en lijnen. Vaak zijn er in een bollenveld rijen tulpen met verschillende kleuren geplant waardoor je composities kunt maken met lange rijen tulpen van verschillende kleuren die het oog verder het beeld in kunnen leiden.
Deze beelden kennen we natuurlijk en een snelle zoekopdracht op Google laat zien dat er vrij veel beelden zijn die erg op elkaar lijken.

Ik zelf houd wel van een beetje eigen inbreng en zag mijn kans schoon op een verhoging in het landschap. Door mijn iets hogere standpunt kon ik het beeld van mijn sensor volledig vullen met de kleurrijke rijen tulpen.
Nadat mijn statief goed waterpas was gezet kon ik met een lange sluitertijd dit dynamische beeld maken door tijden de belichting mijn camera horizontaal over het veld te bewegen. (0.8s op F14)

 

Gerelateerde berichten

Een opmerking achterlaten

Photo United Wachtlijst We houden u op de hoogte als er plaatsen vrij komen of nieuwe data bekend zijn. Vul hier onder uw email adres in.
×