Veel digitale camera’s hebben tegenwoordig de mogelijkheid om een meervoudige belichting te maken. Resultaten met deze creatieve techniek kunnen vaak hele verrassende resultaten opleveren. Onze creatieveling Mike Muizebelt legt in dit artikel uit wat de dubbele belichting is, en wat je er mee zou kunnen doen.
Wat is een meervoudige belichting?
Bij een meervoudige belichting maak je twee of meerdere foto’s over elkaar heen. Hierdoor krijg je een spannende mix, waarbij delen van de ene opname ook zichtbaar worden in de andere opname. Dit kan, bij gebruik van de juiste techniek en instellingen tot hele mooie effecten en resultaten leiden.
Meervoudige belichting voor een dromerig effect;
Eén van de meest bekende en meest toegepaste manieren om meervoudige belichting in te zetten is om een dromerige sfeer (een zogenaamde soft-focus) te creëren. Hierbij wordt een een scherpe foto gemengd met een onscherpe foto.
Voor deze foto is mijn camera op een statief geplaatst. De eerste foto is een scherpe foto van het bosje paddenstoelen. Voor de tweede foto is de scherpte van de paddenstoelen licht verminderd door het focuspunt iets naar me toe te draaien. Het onscherpe beeld wordt daardoor iets groter en zal over de scherpe delen heen vallen.
Meervoudige belichting voor herhaling van je onderwerp
Bij deze vorm van meervoudige belichting laat je je hoofd onderwerp twee (of meerdere keren) in je compositie terug komen. Je moet dus met het plannen van je compositie al vooraf rekening houden met de positionering van je onderwerpen. Beide onderwerpen komen zo goed naar voren in je samengestelde beeld.
Meervoudige belichting: mix and match
Met deze techniek voeg je twee beelden bij elkaar die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben, maar samen wel tot een mooie compositie leiden.
Zo heb ik het onderstaande voorbeeld de bokeh bubbels “opgepikt” in de zonnereflecties van een beekje. De bosanemoon groeide een tiental meters verderop….
Zo zie je maar dat de mogelijkheden eindeloos zijn bij deze techniek
Hoe maak je de meervoudige belichting?
Zelf maak ik graag gebruik van de mogelijkheden in de camera zelf zodat ik ook 1 RAW file krijg die alles al in zich heeft. Mijn camera (een Pentax K-1) heeft hiervoor verscheidene mogelijkheden en in de live-view stand zie ik zelf hoe het samengestelde beeld er uit gaat zien!
Helaas is dit niet voor alle cameramodellen het geval, maar zoek in je camera manual even na hoe het voor je eigen camera werkt.
Je gaat normaal gesproken naar je opnamemenu, selecteert daar de stand meervoudige belichting of “multiple exposure” en het aantal opnamen dat je wilt samenvoegen. Is deze techniek nieuw voor je? Begin dan met twee opnamen zodat je het resultaat wat beter kan beoordelen en ziet wat het effect is.
Je kan de beide beelden natuurlijk ook achteraf samenvoegen in een programma als fotoshop door het over elkaar leggen van twee beelden en de dekking aan te passen. Zo kan je deze techniek zelfs met bijvoorbeeld je mobiele telefoon toepassen.
Laat ons weten wat je van deze technieken vindt en over welke creatieve technieken je eventueel nog meer zou willen weten!