Scroll Top

Zondag 15 april gaf ik mijn eerste workshop bij Photo United. Het onderwerp was de zeer fotogenieke kievitsbloem die elk jaar in april opbloeit langs de oevers van de IJssel. Deze zeldzame en beschermde voorjaarsbloeier leent zich uitstekend voor het maken van creatieve foto’s. Mijn fotomantra; ‘van buiten naar binnen fotograferen’, komt dan helemaal tot zijn recht. Omdat het landschap zeker zo mooi is als de bloemen zelf. Helemaal als je daar de juiste combinatie van weet te maken.

Kievitsbloemen met Photo United

Macrofotografen gebruiken meestal de macrolens. Ik zeg dan altijd dat elke lens een macro lens is. Je hoeft lang niet altijd met je neus vlak op je onderwerp te zitten. Met een telelens en soms ook met een groothoek lens kun je zeker zo mooie detailopnames maken. Ik laat de deelnemers dan vaak eerst beginnen met het maken van mooie ruimtelijke, ook wel contextuele foto’s genoemd, die de biotoop, de omgeving of het landschap goed in beeld brengen. Pas in tweede of derde instantie kruip je dan naar je bloemetje toe om daar sfeervolle detailopnames van te maken.

Groepje kievitsbloemen

Het voordeel van telemacro is dat je onderwerp al snel in z’n geheel scherp is en de achtergrond  (bokeh) nog steeds mooi soft. Nadeel is dat je minder dicht op je onderwerp kunt komen vanwege je minimale autofocus afstand. De oplossing zou dan kunnen zijn om met een tussenring te werken. Via de handmatige scherpstelstand kom je ook dichterbij. En tenslotte zou je achteraf een crop kunnen maken van je foto om het effect van macro te imiteren. Ook vandaag bleek dat de tegenlicht opnames veruit populair waren en de mooiste beelden opleverden.

Kievitsbloemen met hulplicht

We hadden drie merken camera’s in de groep, maar alle drie systeemcamera’s. Het is dan altijd even zoeken naar al die nieuwe snufjes en navigatietechnieken. Maar we  zijn er weer uit gekomen. We hebben het net droog gehouden en hadden van dat mooie diffuse licht. De bloemen waren mooi bedauwd. De cursisten hebben een topdag gehad! Net als ik trouwens 😉

Kikkerperspectief van kievitsbloem

Een opmerking achterlaten

Photo United Wachtlijst We houden u op de hoogte als er plaatsen vrij komen of nieuwe data bekend zijn. Vul hier onder uw email adres in.
×