Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Lange sluitertijden bij het Palendorp van Petten

maart 9 @ 3:00 PM - 8:00 PM

€85.00

Wil je eens een aantal uur aan de slag met filters op één van de meest inspirerende locaties aan de Nederlandse kust? Zaterdag 9 maart zijn de omstandigheden bij het Palendorp van Petten goed voor een veelzijdige avond aan de kust.
Gedurende deze workshop lange sluitertijden en filters, wordt het langzaam vloed zodat we de dynamiek van de kolkende Noorzee rond de palen uitstekend kunnen vastleggen. De verwachte hoogste waterstand wordt bereikt om 18:14 uur en valt bijna samen met de zonsondergang. Heerlijke omstandigheden voor een creatieve en inspirerende avond aan zee!

Er zijn momenten in de Nederlandse natuur die we al ver van te voren in onze agenda’s noteren. Op dit moment staat er zo’n markering op zaterdag 9 maart 2019 bij het Palendorp van Petten. Waarom zal je je wellicht afvragen?

Extra hoge waterstand tijdens vloed

Normaal ligt bij Petten de maximale hoogte van de vloed op zo’n 70 tot maximaal 80 centimeter boven NAP. Op deze dag  ligt hij zelf nog iets hoger dan normaal en zit hij zelfs bijna tegen de hoogte van een springtij aan. Springtij treedt op bij nieuwe maan en bij volle maan, wanneer de zon, de aarde en de maan min of meer op één lijn staan, Dan is de aantrekkingskracht het grootst en spreekt men van springtij. (N.B. de wind kan het water langs de kust nog hoger opstuwen!). Op 6 maart was het volle maan en 2 dagen later bereikt vloed dan zijn hoogste stand. Bij een heldere nacht betekend dit ook voor ons dat we langer door kunnen fotograferen!

Zonsondergang

Bij deze bijzondere omstandigheden wil ik wel de kans hebben op het beste licht, en je raadt het al…… zonsondergang vind plaats tijdens de piek van dit springtij. Volgens de planning bereikt de vloed zijn hoogste stand om 18.14. De zonsondergang is om 18.35 waarna we het blauwe uurtje ingaan. Het komt deze dag dus mooi samen!
De omstandigheden zullen zeer dynamisch zijn want om 14.00 is het laagwater met -99 cm onder NAP, 18.14 uur staat het bijna 2 meter hoger!. Er valt dus super veel te fotograferen!

Extra’s

Om echt het maximale uit deze middag te halen heb ik een paar hulpmiddelen bij me. Zo kan je gebruikmaken van één van de hoogste statieven in Nederland, de Sirui R-5214XL, met de middenkolom er bij haalt hij de 260cm. Erg gaaf om te experimenteren met een kijkhoek die je anders niet voor elkaar krijgt.

Ook neem ik enkele lightpaint hulpmiddelen mee zodat jullie kort kennis kunnen maken met deze vorm van fotografie. Na zonsondergang gaan we dus in ieder geval aan de slag met lightpainting!

Gegevens

Datum:
maart 9
Tijd:
3:00 PM - 8:00 PM
Kosten:
€85.00
Evenement Tags:
, ,
Website:
https://photounited.nl/product/lange-sluitertijden-bij-het-palendorp-van-petten-2/

Locatie

Petten
Petten, Nederland

Organisator

Mike Muizebelt