Scroll Top

DXO pure raw Ruisreductie software

Is het mogelijk…?

Een beeld dat is geschoten met een oude Canon 7D camera op 3200 ISO, flink onderbelicht en in de schemer met een verkeerde witbalans. Is dit nog te redden…?

Met traditionele ruisreductie programma’s zoals de ruisonderdrukking in Photoshop of Lightroom kon je een heel eind komen maar echt perfect was het niet. Soms kon het werken met een programma dat was geleverd bij je camera zoals Canon Digital Professional helpen omdat de software van je camera was afgestemd op de software van het programma wat soms een kleinere ruiskorrel opleverde. Daarnaast waren er specifieke ruisreductie plugins of losstaande software die vaak heel goed ruis kon onderdrukken maar net zo hard het detail uit je foto’s trok.

100% ruis voor bewerking in DXO   100% ruis na bewerking in DXO

Dit alles lijkt nu verleden tijd met het programma DXO Pure Raw wat ongelofelijk goed is in het onderdrukken van ruis in je foto’s. Het pakket kost je €129.- en je kunt ook kiezen voor het volledige programma DXO Photolabs wat een volledig bewerkingsprogramma is vergelijkbaar met Adobe Lightroom of Adobe Photoshop. Heb je een van deze programma’s reeds dan is DXO Pure RAW dus wellicht afdoende maar wil je een volledig bewerkingsprogramma dan is DXO Photolabs voor het bedrag van €219.- zeker ook aan te raden. Meer informatie omtrent de programma’s van DXO vind je hier: https://www.dxo.com/

 

 

Het eindresultaat na nog wat nabewerking in Adobe Photoshop mag er zijn! Een beeld dat ik vroeger weg zou doen en niet eens aan zou durven beginnen is nu heel erg bruikbaar. In dit geval heb ik het beeld eerst door DXO Pure RAW gehaald en daarna in Photohop met de plugin van Neat Image nog verder ontdaan van ruis in de achtergrond. Daarna heb ik het beeld wat lichter gemaakt (is vaak nodig na bewerking in DXO) en het voorgrond onderwerp verscherpt en de achtergrond nog wat verder verzacht.

Met moderne camera’s zoals de Canon Eos R5, Nikon Z9 of Sony Alpha 7II camera’s kun je vandaag de dag eenvoudig fotograferen op torenhoge ISO waardes van 6400 ISO of zelfs hoger zonder dat dit significante ruis in je beeld geeft. Wanneer je dat feit combineert met de geweldige prestaties van ruis onderdrukkers als DXO of Topaz Denoise die ook bijzonder goed functioneert op dit vlak dan opent dat een wereld van mogelijkheden!

Ben je niet zo thuis in de digitale wereld van nabewerking? Neem dan eens contact op met een van onze mentoren want we verzorgen veelal prive workshops aan huis in digitale nabewerking waarbij al dit soort onderwerpen aan bod komen.

 

Gerelateerde berichten

Een opmerking achterlaten

Photo United Wachtlijst We houden u op de hoogte als er plaatsen vrij komen of nieuwe data bekend zijn. Vul hier onder uw email adres in.
×